Ploaia acida rezulta din interactiunea dioxidului de sulf si a oxidului de azot din atmosfera – acestea sunt supuse unor transformari chimice si sunt absorbite de picaturile de apa in nori. Picaturile care rezulta cad pe pamant sub forma de ploaie, zapada sau lapovita.
- Sursa ploilor acide sunt centralele care folosesc carbuni, combinatele siderurgice, gazele de esapament. 40% din oxidul de azot provine de la mijloacele de transport (masini, autobuze, trenuri etc), iar 25% de la centrale termo-electrice.
- Nivelul de aciditate se masoara in pH-ului, luand valori cuprinse intre 0 si 14 - 0 fiind nivelul cel mai ridicat de aciditate. O ploaie normala are un pH de aproape 5,6. Daca nivelul de pH scade sub 5,3 este considerata ploaie acida.
- Acidul poate ataca cladiri din piatra si coroda metalul. Ploaia acida ataca incetul cu incetul cladirea Parlamentului din Canada.
- Ploile acide pot cauza deficiente respiratorii.
- Ploaia acida poate polua un lac sau un rau intreg. Formele de viata microscopice mor ca uramare a aciditatii ridicate, distrugandu-se astfel sursa de hrana a vietatilor mai mari, murind si ele la randul lor. Un lac „sanatos” are un nivel de aciditate de 6,5 si devine „mort” la un nivel de 4,5.
- Ploaia acida poate distruge paduri si plante, din cauza faptului ca distruge substantele nutritive din sol.
- Produsele facute din materii prime pot cauza ploi de zece ori mai acide decat cele facute din materiale reciclate.
- Tarile cele mai afectate sunt de obicei in emisfera nordica - Canada, China, Coreea si Japonia.